Bezglutenowe raw babeczki

Raw babeczki to deser, który dostarczy nam m.in. nienasyconych kwasów tłuszczowych (organizm nie jest ich w stanie sam wytworzyć, dlatego należy je dostarczać wraz z dietą), magnezu, witaminy E i witamin z grupy B, a także błonnika.
Jest on prosty w przygotowaniu i nie wymaga dużej ilości składników – wystarczy że masz przy sobie suszone owoce, orzechy i gorzką czekoladę.

Składniki:

  • 1 szklanka suszonym moreli
  • 1 szklanka suszonych rodzynek
  • 1 szklanka migdałów
  • ok. 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

  1. Morele, rodzynki i migdały zalej gorącą wodą i odstaw na kilka godzin do namoczenia.
  2. Odlej wodę.
  3. Zmiksuj ze sobą suszone owoce i migdały.
  4. Przełóż powstałą masę do silikonowych foremek na muffinki i włóż babeczki do zamrażalnika.
  5. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
  6. Pokryj wierzch babeczek czekoladą i ponownie włóż je do zamrażalnika.

5 uwag do wpisu “Bezglutenowe raw babeczki

    1. Witam 🙂 Myślę, że już po godzinie powinny być dobre do jedzenia (to też zależy od mocy mrożenia zamrażalki). Chodzi jedynie o to, żeby babeczki na tyle zgęstniały, aby móc je wyjąć z foremek.
      Jeśli np. nie chcesz jeść deseru na zimno, to możesz włożyć babeczki tylko na chwilę do lodówki, żeby czekolada zastygła, a potem zjeść taki deser łyżeczką.

      Polubienie

Dodaj komentarz