Wegetariański pasztet

Warzywa zaliczane do włoszczyzny, czyli marchew, pietruszka i seler korzeniowy, warto jeść jak najczęściej. Ja osobiście lubię jeść te warzywa, ale z doświadczenia wiem, że wiele osób nie przepada za smakiem selera czy pietruszki. Przykładem jest moja siostra, która nie tknie surówki zrobionej z selera, ale na szczęście chętnie zje moje potrawy, w których „przemycam” włoszczyznę.

Dlatego właśnie, dla wszystkich osób, które nie mają pomysłu na to, jak włączyć pietruszkę i seler do diety, wychodzę z propozycją pasztetu, który oprócz soczewicy, będącej dobrym źródłem białka i błonnika, zawiera dużą ilość warzyw korzeniowych. Są one niewyczuwalne w smaku, a ich dodanie powoduje, że pasztet nie jest suchy,  a do tego jeszcze korzystniej wpływa na nasz organizm.

Marchew zawiera m.in. beta-karoten, czyli barwnik, będący prekursorem witaminy A, który jest odpowiedzialny za pomarańczowy kolor marchewki. Beta-karoten jest dla nas korzystny, gdyż m.in. zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, poprawia naszą odporność czy też spowalnia proces starzenia się skóry.

Seler korzeniowy w swoim składzie ma wiele cennych składników odżywczych. Jest bogaty w witaminę C, witaminy z grupy B, cynk, fosfor, miedź, sód, mangan czy magnez. Ma działanie przeciwzapalne, moczopędne, rozkurczowe, poprawia stan naszej cery i paznokci.

Pietruszka zawiera m.in. witaminę C, PP, prowitaminy A oraz żelazo. Warto ją jeść, gdyż reguluje procesy trawienne, pomaga w walce z zapaleniem pęcherza moczowego, ma działanie moczopędne, a także przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu.

Składniki:

  • 2 szklanki soczewicy zielonej
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 jaja
  • 2 łyżki kaszy manny (lub kukurydzianej dla osób, które nie mogą jeść glutenu)
  • 1/4 selera korzeniowego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • po 1/2 łyżeczki papryki ostre i słodkiej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Zagotuj wodę w garnku i wsyp do niej soczewicę. Gotuj ją przez około 20-25 minut, aż będzie miękka.

Na patelni przysmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.

Na tarce zetrzyj marchewki, pietruszki i seler, a następnie dodaj je na patelnie. Całość zamieszaj i smaż na patelni pod przykryciem do momentu, aż wszystkie warzywa zmiękną.

Ugotowaną soczewicę zblenduj w garnku, dodaj do niej warzywa z patelni, przyprawy, jaja i kaszę manną lub kukurydzianą. Ponownie użyj blendera i zmiksuj całość na jednolitą masę.

Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia, napełnij ją masą i piecz pasztet w 180oC przez około 55 minut. Jeśli wierzch pasztetu zbytnio się przypieka podczas pieczenia, możesz przykryć go folią.

Dodaj komentarz