Raw babeczki to deser, który dostarczy nam m.in. nienasyconych kwasów tłuszczowych (organizm nie jest ich w stanie sam wytworzyć, dlatego należy je dostarczać wraz z dietą), magnezu, witaminy E i witamin z grupy B, a także błonnika.
Jest on prosty w przygotowaniu i nie wymaga dużej ilości składników – wystarczy że masz przy sobie suszone owoce, orzechy i gorzką czekoladę.
Składniki:
- 1 szklanka suszonym moreli
- 1 szklanka suszonych rodzynek
- 1 szklanka migdałów
- ok. 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Morele, rodzynki i migdały zalej gorącą wodą i odstaw na kilka godzin do namoczenia.
- Odlej wodę.
- Zmiksuj ze sobą suszone owoce i migdały.
- Przełóż powstałą masę do silikonowych foremek na muffinki i włóż babeczki do zamrażalnika.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
- Pokryj wierzch babeczek czekoladą i ponownie włóż je do zamrażalnika.
A jak te babeczki w przekroju? 🙂
PolubieniePolubienie
W przekroju wyglądają tak samo jak z zewnątrz, nie mają w środku nadzienia 🙂
PolubieniePolubienie
Witam serdecznie. Jak długo należy trzymać babeczki w zamrażarce?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Witam 🙂 Myślę, że już po godzinie powinny być dobre do jedzenia (to też zależy od mocy mrożenia zamrażalki). Chodzi jedynie o to, żeby babeczki na tyle zgęstniały, aby móc je wyjąć z foremek.
Jeśli np. nie chcesz jeść deseru na zimno, to możesz włożyć babeczki tylko na chwilę do lodówki, żeby czekolada zastygła, a potem zjeść taki deser łyżeczką.
PolubieniePolubienie
Jajć jak to apetycznie wygląda :). I musi być na pewno zdrowe 🙂 . Fajnie, że nie ma glutenu.
Pozdrawiam!
PolubieniePolubienie